NOVA ZH'12

Log hier in.

do11082022

Back Home Nieuws van ZH '12 De lichtvoetige film

De lichtvoetige film

poster.png

Op veel amateurfilmfestivals worden we overspoeld met zware onderwerpen. Dood en verderf, kommer en kwel. Vaak zijn het prachtige films, die belangrijk zijn om te maken en om te worden bekeken. Aan de andere kant leent het medium film zich bij uitstek om ook eens even weg te dromen, te lachen om het getob en de menselijke strapatsen met een korrel zout te nemen.

Daarom organiseert ZH'12 een compact cursustraject dat u zal verleiden tot het maken van een lichtvoetige film. Een kleine komedie, een grap, een ernstig verhaal met hilarische verwikkelingen, een sprookje dat onvermijdelijk leidt tot een glimlach.

De begeleiding die ZH'12 biedt is van start tot finish, van eerste idee tot en met feestelijke première. In ruim een half jaar tijd maakt u in groepsverband een korte lichtvoetige film van ca. 10 minuten of het nou een speelfilm is, een documentaire of iets er tussenin.

In totaal krijgt u een introductiedag en drie cursusdagen in de periode september 2021 tot februari 2022. De datums staan hieronder bij de beschrijving van de cursusdagen.

Het project wordt afgesloten met een première in een theater.

De kosten

Deelname kost € 160 per persoon voor het hele traject, inclusief lunch, koffie en thee.

De workshops worden gehouden in werkgroepen. Er zijn 4 workshops, waarvan je er 3 kunt volgen. Je tekent in voor drie workshops in één keer. 
De locatie is Klein huis te velde 4 in Maasland.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hieronder vind je een beschrijving van de introductiebijeenkomst en de workshops.

Van idee naar script

Zaterdag 4 september 2021

De eerste dag maken we kennis met de deelnemers en de aangedragen ideeën. Iedereen komt met een vertrekpunt. Dat kan een krantenartikel zijn, een merkwaardige buurman, een autobiografisch gegeven, een mop, een ongenoegen, noem maar op (ideeën al is het maar 1 regel van te voren aanmelden). Aan de hand van voorbeelden praten we door over een lichtvoetige uitwerking. Voor zover dat nog niet het geval is worden groepjes gevormd.

Er kunnen maximaal 24 personen deelnemen.

Deze dag wordt in een zaal georganiseerd. De locatie wordt nog nader bekend gemaakt.

De rest van de workshops is kleinschalig met maximaal vier groepen die tegelijkertijd aan het werk zijn.

Van scenario naar draaiplan

Zondag 3 of zaterdag 9 oktober 2021

Per groepje worden de scenario's beoordeeld en bijgeschaafd. Waar liggen de kansen voor een lichte toonzetting? Wat zijn eigenlijk de eigenschappen van een komedie? Mag die ook 'zwart' zijn? Gaat het om komisch acteren, of komische situaties? 'Het tweede deel van de dag is er aandacht voor cameravoering en filmische vormgeving. De keuze voor beelduitsnede en camerastandpunt. Ook beelden kunnen een glimlach oproepen. De kunst van het improviseren versus het uitgebalanceerde shot.

Er kunnen maximaal 12 personen per groep deelnemen. Eventueel worden er 2 groepen van elk maximaal 12 personen geformeerd.

Locatie: Klein huis te velde 4, Maasland

SPELREGIE

Zaterdag 16 oktober 2021

Voor wie er voor gekozen heeft om een speelfilmpje te maken is er de mogelijkheid een workshop te volgen op gebied van casting, spelregie en mise en scene. Acteurs hoeven niet altijd lollig te doen om leuk te zijn. Soms is de opeenvolging van scènes grappiger dan het acteren en zit een teveel aan humor danig in de weg. Toegesneden op en afhankelijk van de vragen uit de groep. Nut van karakterdossiers en vertroetelen van acteurs.

Er kunnen maximaal 12 personen per groep deelnemen. Er is een groep spelregie en een groep productie.

In de zomer valt de draaiperiode voor alle groepen.

Locatie: Klein huis te velde 4, Maasland

NABEWERKING

Als je voor een ander genre dan speelfilm hebt gekozen kun je in plaats van spelregie de workshop nabewerking volgen op 19 februari 2022.

De datum wordt nog nader vastgesteld

Script weggooien of bewaren? Terug naar de uitgangspunten, terug naar synopsis. Montagestijlen, dialoog snijden. Uitdelen en incasseren. Rust versus dynamiek, een las heeft twee kanten, er zit altijd een slechtste stuk in een film. Bescherm je acteurs. Rust of onrust, confrontatie of harmonie. Muziek of niet? Stijl van montage. Technische tips. Daarnaast is er aandacht voor de structuur van de film, in- en uitstapmomenten en de kunst van het weglaten. Er wordt geschakeld van detail naar globale opbouw en ritme. Het nut van viewings en nieuwe ogen.

Er kunnen maximaal 12 personen per groep deelnemen. Eventueel worden er 2 groepen van elk maximaal 12 personen geformeerd.

Locatie: Klein huis te velde 4, Maasland

De datum wordt nog vastgesteld

De laatste details. Nog 1 keer langs elke las. Nut en mogelijkheden van foley en geluidseffect. Keuzes in de geluidsband. Rust, stilte en lawaai, beeld versus geluidsdynamiek.  ’s Middags beeldnabewerking en kleurcorrectie. Kleine ingrepen kunnen er voor zorgen dat een film veel meer als een eenheid voelt. Het verschil tussen grading en stilering.

Er kunnen maximaal 12 personen per groep deelnemen. Deze cursusdag is alleen toegankelijk voor degenen, die niet hebben gekozen voor de workshop spelregie.

Locatie: Klein huis te velde 4, Maasland

Afhankelijk van het aantal films zal er een première worden georganiseerd. De datum en locatie zijn nog niet bekend.

 

 

 

 

 

 

 

 

 Inschrijven is niet meer mogelijk.

 

Download hier de flyer

 

Het Prins Bernard Cultuurfonds maakt dit project mogelijk door een financiële bijdrage beschikbaar te stellen.